top of page
BLOOM_ARCHITECTURE_HILL_HOUSE_KEP_001.jpg

HILLSIDE VILLA

Kep, Cambodia

Concept, 2020

Private house, 700 sqm

Nested in the famous hills of Kep-sur-Mer, a balneary station, which in the glorious 60s was once know as the Cambodian St Tropez, this house is an homage to the hillside residences that once flourished there. In between the sea and the national park, beautiful sceneries surround the site.

Nichée dans les célèbres collines de Kep-sur-Mer, une station balnéaire qui, dans les glorieuses années 60, était connue comme le Saint-Tropez cambodgien, cette maison est un hommage aux résidences à flanc de colline qui y fleurissaient autrefois. Entre la mer et le parc national, de magnifiques paysages entourent le site.

BLOOM_ARCHITECTURE_HILL_HOUSE_KEP_002.JPG
BLOOM_ARCHITECTURE_HILL_HOUSE_KEP_005.jpg

Conscious about its proportions, the project integrates the site by giving as much importance to the built structures as to the definition of the landscape. The villa is a composition of 4 pavilions sitting subtly on the relief and allowing dense layers of vegetation in between them.

Conscient de ses proportions, le projet intègre le site en donnant autant d'importance aux structures construites qu'à la définition du paysage. La villa est une composition de 4 pavillons s'appuyant subtilement sur le relief et laissant place à une végétation dense.

BLOOM_ARCHITECTURE_HILL_HOUSE_KEP_007.jpg
BLOOM_ARCHITECTURE_HILL_HOUSE_KEP_001.jpg
BLOOM_ARCHITECTURE_HILL_HOUSE_KEP_006.jpg
BLOOM_ARCHITECTURE_HILL_HOUSE_KEP_009.jpg

Each pavilion hosts a use (common areas, master bedrooms and guest bedrooms and service areas). 

Chaque pavillon accueille un usage (espaces communs, chambres principales et chambres d'amis, espaces de service). 

BLOOM_ARCHITECTURE_HILL_HOUSE_KEP_010.jpg
BLOOM_ARCHITECTURE_HILL_HOUSE_KEP_011.jpg

They are slightly shifted to allow each of them direct views to the sea and the autonomy to explore their own relationship to the landscape. 

Ils sont légèrement décalés pour permettre à chacun d'entre eux d'avoir une vue directe sur la mer et l'autonomie d'explorer leur propre relation au paysage. 

BLOOM_ARCHITECTURE_HILL_HOUSE_KEP_013.jpg
BLOOM_ARCHITECTURE_HILL_HOUSE_KEP_017.jpg

Each of their roofs are twisted to respond the curves of the hill. Overall, it creates a multifaceted building juxtaposing lightness and massivity, transparency and introversion.

Chacun de leurs toits est torsadé pour répondre aux courbes de la colline. L'ensemble crée un bâtiment aux multiples facettes, juxtaposant légèreté et massivité, transparence et introversion.

BLOOM_ARCHITECTURE_HILL_HOUSE_KEP_012.jpg

The sandstone rock laying below the surface of the hill is unveiled and used as a construction material for the project as a facade cladding and for the service core, swimming pool podium and staircase, achieving the ultimate goal to the house to the hill.

La roche de grès qui se trouve sous la surface de la colline est dévoilée et utilisée comme matériau de construction pour le projet en tant que revêtement de façade et pour le noyau de service, le podium de la piscine et l'escalier, atteignant ainsi l'objectif ultime de la maison sur la colline.

Antoine Meinnel / Bloom Architecture

Team: Antoine Meinnel, Ith Sovannarith, Heng Thanak, Ban Rithy, Pum Sunvisnouk

bottom of page