top of page
C01 Post.jpg

APSARA HOUSE

Siem Reap, Cambodia

Concept, 2020

Private house, 600 sqm

The apsara house takes his names from Khmer feminine dancing divinity and the organisation in charge of regulating the Angkor area. Due to its proximity from the temples, the house had to respect a traditional morphology with a double pitch roof. 

La maison apsara tire son nom de la divinité féminine dansante khmère et de l'organisation chargée de réguler la région d'Angkor. En raison de sa proximité avec les temples, la maison devait respecter une morphologie traditionnelle avec un toit à double pente. 

6555-PSD.jpg
APSARA HOUSE LAYOUT.jpg

In an effort to keep elegant proportions for this extensive family house we chose to organize it like a small village of 5 houses around a courtyard rather than a big house. Surrounded by a garden, it maintains a low profile with all the main functions on ground floor.

Afin de conserver des proportions élégantes pour cette vaste maison familiale, nous avons choisi de l'organiser comme un petit village de 5 maisons autour d'une cour plutôt que comme une grande maison. Entourée d'un jardin, elle conserve un profil bas avec toutes les fonctions principales au rez-de-chaussée.

C02 Post.jpg

As one enters the house, he crosses the reception for guest and the social area of the house. This space acts as a filter from the exterior, it refers from the traditional noble Asian house such as the blue house in Penang.

En entrant dans la maison, on traverse la réception pour les invités et l'espace social de la maison. Cet espace agit comme un filtre de l'extérieur, il fait référence aux maisons traditionnelles asiatiques nobles telles que la maison bleue de Penang.

C05 Post.jpg

The serene courtyard, the heart of the residence, is only accessible to the family but can be perceived from the entrance area behind a screen made of reclaimed wood. The family living room opens to another garden at the back. The rooms are introverted, directed to a garden between the house and the boundary wall, forming a retreat.

La cour sereine, cœur de la résidence, n'est accessible qu'à la famille mais peut être perçue depuis l'entrée derrière un paravent en bois de récupération. Le salon familial s'ouvre sur un autre jardin à l'arrière. Les pièces sont introverties, orientées vers un jardin situé entre la maison et le mur d'enceinte, formant ainsi une retraite.

C04 Post.jpg
C03 Post Closed Door.jpg
C01 Post.jpg

The house introduce sophisticated details and contemporary textures and blends them with the local reference. Large roofs finished with wooden shingles seems to be floating above monolithic volumes covered of ochre soil render. 

La maison introduit des détails sophistiqués et des textures contemporaines et les mélange avec la référence locale. Les grands toits recouverts de bardeaux de bois semblent flotter au-dessus de volumes monolithiques recouverts d'un enduit de terre ocre. 

C07 Post.jpg
C08 Post.jpg
C10 Post.jpg

Continuity between inside and outside is emphasized by the seamless granite finition of the floor which is continued as well on the boundary walls. This subtle palette juxtapose textures and tones to create contrast.

La continuité entre l'intérieur et l'extérieur est soulignée par la finition en granit du sol, qui se poursuit également sur les murs d'enceinte. Cette palette subtile juxtapose les textures et les tons pour créer un contraste.

Antoine Meinnel / Bloom Architecture 

Team: Antoine Meinnel, Cristina Toran, Ny Kechseang, Mathilde Louis, Prak Chantha, Bun Srey Thida

bottom of page